Ultracykling

20130101uclogga

Denna sida innehåller information om distanscykling i ultraformat. Ultraformatet innebär ett moment av tävlan, vilket gör att den skiljer sig från randonneurcykling i form av brevet. Ultraformatet innehåller till skillnad från randonneurcykling ingen begränsning av hastigheten uppåt. Däremot finns det vid distansbaserade arrangemang vanligen en begränsning i form av lägsta hastighet mellan kontroller. Många ultraformat arrangemang är av typen cykling på tid, förstått som att arrangemanget pågår, typiskt sett 12 eller 24 timmar. Det gäller då att cykla så långt som möjligt under denna tidsperiod.
20130216RAAMlogo

Motsvarigheten till randonneurcyklingens högst rankade arrangemang Paris-Brest-Paris är för ultracyklisten Race Across America, RAAM. Loppet innebär ca 4800 kilometer cykling mot klockan från USAs Stilla Havskust till Atlantkusten. Det finns flera olika klasser, som Solo och Team. De senare innefattar alternativ med två-, fyra- eller åtta personers lag. Bara en cyklist åt gången befinner sig på vägen. Det är inte tillåtet att ligga på rulle. Förutom så kallade diamantramscyklar går det även att ställa upp på cyklar av typ liggcykel och HPV. Hjälpmotor är inte tillåten. RAAM går varje år i början av juni. Det krävs kvalifikation för att delta i Solo-klassen. En av klubbens medlemmar är kvalificerad och söker nu stöd för ett genomförande av RAAM antingen 2015 eller 2016. Läs mer här http://www.vkac.se

Senaste Nytt: RAAM Crew Seminarie i Köpenhamn 7 December 2013

RAAM är ett imponerande event att förbereda sig för, det krävs så många listor och detaljer som skall på plats. Att köra en RAAM kvalificering är inte lika omfattande, men kräver ändå en hel del planering. Nu finns tillfälle att möta RAAM-veteraner inom ramen för Crew-seminarier organiserade av av RAAM-organisationen där du kan få
hjälp att förbereda dig för deltgandet i ditt livs lopp! Du får ta del av vad de vet och de tipsar om sådant som de lärt under år av erfarenheter och samtal med cyklister och deras crew.

Under seminariet så presenteras ämnen som hjälper dig att förbereda logistiken för deltagande i RAAM, i RAW och i RAAM-kvalificeringar där det krävs en crew. Seminariet täcker en rad teman i den tidslinje som leder fram till deltagandet i och genomförandet av ett lopp. Seminariet kommer att vara interaktivt; du kommer att övas i att tänka och utvärdera på samma sätt som du behöver göra under RAAM, RAW eller andra ultracyklinglopp där cyklisten/laget har följebil med crew. På kvällen planeras en middag där rookies (förstagångsdeltagare) och veteraner kan fortsätta diskussionen om tävlan och stöd till cyklisten.

Mer info (på engelska) och länk anmälan
http://www.raceacrossamerica.org/raam/raam2.php?N_webcat_id=97

20130328UMCAlogoNy

Det finns en världsomfattande organisation Ultra Marathon Cycling Association, förkortat UMCA, som söker att samordna ultracyklingen. UMCA arrangerar bland annat en världscup, World Cup of Ultracycling, och en annan världsomfattande cup Ultracycling Cup.

Det finns olika idéer om vad som skall ses som ett ultracykellopp. När det gäller distans så framstår 90 miles (150 km) som en nedre gräns och för lopp inom en tidsram ligger den nedre gränsen vanligen vid 12 timmar. Det förekommer lopp där det är tillåtet att ligga på rulle, särskilt i formaten 12- respektive 24 timmar, men vanligast är att loppen går i tempoformat, dvs det är inte tillåtet att ligga på rulle.

rmondiauxlogo

Les Randonnues Mondiaux sanktionerar lopp på distanserna 1200 km och uppåt. Även om Les Randonneur Mondiaux har ‘ultra long distance cycling all over the world!’ som sin devis, så har det på senare tid utkristalliserats en skillnad mellan långa randonneurlopp och ultracykling. Sedan några år ingår inte längre några Randonneurlopp i UMCAs cuper och det finns inte heller något Randonneurlopp som är officiell RAAM-kvalificering. Skälet är bland annat att Randonneurcykling inte är tävlan.

melfar24timer

Årliga ultracyklingsarrangemang i Norden är Melfar 24 Hour Cycling Challenge i staden Middelfart på Fyn i Danmark och Swedish Ultrabike 610. Melfar körs på varvbana där deltagarna ska hinna cykla så långt som möjligt på en given tid och går normalt den första lördagen i juni varje år. Förutom solo-klasser för 6/12/24h finns även möjlighet att köra 24 timmars som par eller lag (3 deltagare) eller i en RAAM-kvalificerande klass. Sub610 har start & mål i Köping och går på en förutbestämd bana om 61 mil, har både en Ultra-klass som är RAAM-kvalificerande samt en Randonneur-klass där man kör samma bana fast i som brevet.