FAQ

Vanliga frågor och svar:

Måste jag vara medlem i någon klubb för att få cykla brevets?
Nej, du kan köra som individuell åkare i våra Brevet, men vi ser gärna att du går med i Milslukaren! För att köra PBP krävs dock att du tillhör en klubb. Utanför Sverige gäller ibland andra regler.

Jag har inte riktig förstått hur det går till?
Du skall genom att cykla på egen hand eller i grupp ta dig en given sträcka på en given tid.
Du har exempelvis 13,5 timmar på dig att genomföra brevet 200 km. För att hitta är det bra att ha en karta om du av någon anledning skulle cykla helt ensam. Under resan måste du passera några kontrollstationer (oftast bensinmackar) och stämpla ditt kort. Dessa stämplar visar att du inte tagit en kortare sträcka samt att du passat angivna tider. Kortet lämnar du in vid målgång. Det är bra att ha med pengar så att du kan fylla på proviant vid behov på bensinmackarna.

Vanliga trafikregler gäller. Därför kan du behöva en försäkring som gäller om du själv och/eller andra kommer till skada under färden. Om du exempelvis kör mot rött ljus, kan det innebära diskvalificering. Därutöver gäller hjälmtvång samt att du under förhållanden med nedsatt sikt (mörker, dimma) skall bära reflexväst samt ha cykelbelysning (bak- och framljus) tänd.

Vad händer om jag får punktering?
Du får inte ta hjälp av någon utomstående utom på stämplingspunkterna. Tänk på att ha en kombination av däck och fälg som gör reparationen lätt att klara. Starta inte med slitna däck. Testa gärna hemma innan att fixa punka utomhus. Testa även i mörker med den cykelbelysning du har tänkt använda. Tips: Extralampa, t ex pannlampa, är bra att ha med sig.

Vad händer om stämplingsstället är stängt när jag kommer fram?
Om det är inom ramtiden kan du få stämplingskortet påskrivet på ett annat ställe på platsen eller av en privatperson (med telefonnumret angivet).

Vad händer om jag missar en stämpling?
Du har två alternativ: Antingen cykla tillbaka till kontrollplatsen för att få kortet stämplat eller att bryta (DNF). Tips: Stämpla alltid det första du gör när du kommer till en kontroll. Handla kan du göra sedan.

Jag vill gärna prova 600 km men det är långt!
Om du inte cyklat längre distanser regelbundet innan, så kan 600 km i ett sträck bli en rejäl utmaning. Prova gärna de kortare sträckorna först. På 600 km kan du sova över på vägen då du har 40 timmar på dig att genomföra breveten. Dock måste du tänka på att passa tiden så du inte kommer iväg för sent!

Superrandonneur?
Om du under ett år cyklar alla fyra distanserna (200, 300, 400 och 600 kilometer) så innebär det att du kvalificerat dig som Superrandonneur. Till det hör en särskild medalj.